ketvirtadienis, balandžio 05, 2012

Telefono tinklai ir Mobilus Internetas

Ieškodamas telefono operatoriaus, galvojau pasiimsiu sau įprastą Vodafone tinklą, juolabiau kad ir mobilų internetą siūlo tuo pačiu (nors visi operatoriai tai siūlo). Nuėjau į vieną parduotuvę, pavadinimu “3 powered by Vodafone”. Paklausiau, ar galiu gauti internetą su savo turimu modemu – juk turėtų būti pigiau nei perkant vėl naują modemą. Tas pardavėjas net nenorėjo gilintis, kokį modemą turiu, ar jis veiktų ar ne, liepė pirkti naują ir viskas. “Na ir įtikinėkit taip toliau”, - ir mintyse galvoju, kad aš darbdavio vietoje liepčiau daug mandagiau aptarnauti klientus ir įsiklausyti į jų poreikius. Einu toliau. Parduotuvė “Crazy John's”, kuriame irgi pamatau Vodafone logotipą. Na, pagalvoju, gal čia tokia kaip Lietuvoje veikianti “Mobili linija”. Aptarnauja mergina, labai maloniai, gražiai besišypsanti ir kažkaip įsikalbėjom. Paklausiau, ar čia yra Vodafone tinklas, tai atsakė, kad taip, tik kitu vardu. Internetas irgi eina per Vodafone. Dar pasiūlo nuolaidą, jei pasiimsiu antrą paslaugą, o man kaip tik dviejų paslaugų ir reikėjo. Viskas šaunu. Tik įsidedu kortelę, ir pamatau tinklo pavadinimą “Crazy John's”!!! O juk tikėjausi pamatyti “Vodafone”. Bet kadangi parinko labai gerą numerį, o ir mergina prie širdies buvo, tai kažkaip ir nepergyvenau. Galiausiai paaiškino, kad Australijoje yra trys operatoriai, kurie naudojasi Vodafone tinklais: pats Vodafone, “3” ir “Crazy John's”. Kiti operatoriai turi savus tinklus – Telstra, Optus.


Truputi nučiuožę australai, kurie sugalvojo taip pavadinti tinklą - “Crazy John's”. Pasijutau toks visai nerimtas, turėdamas tokios bendrovės paslaugas. Ar labai norėtų žmonės naudotis tinklu Lietuvoje, jei pavadinimas būtų "Kopūsto galva"? Kaip atrodytų įmonė, naudojanti "Kopūsto galvos" tinklą?! Turbūt grėstų bankrotu, nors kas ten žino. Vis prisimenu vienos draugės nuostabą, kai parodžiau jai apyvartinę proginę australišką 50 centų monetą su lyg vaikų ranka nupaišyta šeima ir šunimi - “Na ir kreizovi tie australai”. Tarsi pasitvirtina, kad gyvenimas realiai yra suaugusių žmonių žaidimų aikštelė, tik čia žmonės nebijo žaisti ir nesiruošia vaidinti, kokie mes dabar rimti...



Kainos – dėl plano pasirašiau sutartį vieniems metams: A$15 per mėnesį, prakalbant už A$200 vertės skambučius, įskaitant A$15 į užsienį ir specialiai apmokestintas paslaugas. Su savo tinklu kalbu nemokamai, minutė į visus kitus tinklus man kainuoja A$0.99, tai gaunasi prakalbėti tris valandas! Plius 500MB priklauso, kai realiai beveik neišnaudoju nė kiek. Plius, kada tik panorėsiu, galėsiu ateiti ir paprašyti naujo telefono, tik tada reikės pasirašyti 24 mėnesių sutartį ir prakalbėti jau leis tik už A$80. O kol kas aš labai džiaugiuosi ir savo senuoju telefonu. Mobilus internetas irgi pasirodė visai kaip Lietuvoje litais – už 10GB su 6 mėn. sutartimi gaunu už A$49, plius duoda ir modemą. Norėjau be jo, bet pasirodė, kad taip geriau negu išankstiniu mokėjimu. O kadangi gavau nuolaidą dėl antros paslaugos, tai už abu man reikės ploti A$55 per mėnesį. Vistik labiausiai patiko tai, kad davė modemą su sutartim tik 6-iems mėnesiams, po kurio modemas jau atiteks man, tai visai nebaisu pabandyti bei pažiūrėti, kaip čia su greičiais yra.
Praėjo savaitė, ir jau gaunu sąskaitą. Žiūriu, A$60. Na, už kovo kelias dienas matau A$4 priskaičiuoti. Kaip ir normaliai. O likusi suma? Atidžiau panagrinėjęs matau keistumą: plano minimalus mėnesinis mokestis yra mokamas į priekį (in advance), o ne už praeitą mėnesį kaip Lietuvoj. Hmm, tai kuo tada skiriasi nuo išankstinio apmokėjimo planų? Tik tuom, kad esi pririštas trumpu laikotarpiu ir taip siūlo daug geresnes sąlygas (smegenų plovimas?). Jau bijau ir pagalvoti, kad galiu visai paskęsti dėl gražių šypsenų ir malonaus bendravimo...

*   *   *   *   *

Ieškodamas darbo, australiškoji "darbo birža" pasiūlo nemokamus anglų kalbos kursus. Rodos ir taip jau daug mokinausi ir moku, bet dovanotam arkliui į dantis nežiūrima. Juolabiau, kad mokins bendrauti daugiausia ("spoken english"), tai kol ieškau darbo, negi man sėdėti nieko nedarant. Be to, iš karto perspėjo, kad jei jausiu, kad lygis per žemas, galėsiu permesti kursus kitur arba mesti, kai susirasiu darbo. Pagyvensim, pamatysim.

Ir toje įstaigoje visos klaviatūros keistos buvo. Tiksliau jos išdėstymas. Norėjau prisijungti ir paspausti Ctrl+Alt+Del, bet tokia pirštų kombinacija, kokią aš buvau įpratęs daryti nesuveikė. Mat mygtukai kažkur pasiklydo...


Pačiam besiklaidžiojant po Sydney gatves, atradau pora mozaikų ant namų sienų, kurias galima įvardinti kaip tikro australiško meno interpretaciją.



4 komentarai:

  1. labas Vytautai,
    oi kaip gera skaityti tavo ispudzius. kaip gera zinoti, kad ten pasaka. taip ir toliau ;)) ir skesk kiek tik gali ;))

    klausyk, o tu netycia issivezei ir pavasari kartu su savim? arba gal buvai kur sutikes vasara emigrante? siusk juos cia atgal... nes pas mumis Kaledine pasaka tebesitesia...

    su linkejimais is vaniliniu ledu salies,
    p.

    ps. kitam pranesime, prasau, papasakok kaip Velykas australai svencia :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū P.,

    Gali būti, kad Vasara pas mus dar užsibus kažkiek laiko, kadangi jai čia labai patinka, bet nepykit - man ji labai patinka ir noriu, kad mane apkabintų kuo ilgiau :) Pavasarį lyg ir mačiau atsisveikindamas, bet dievai žino kur jis dabar bastosi - jis toks nenuspėjamas.

    Ačiū už mintį. Būtinai.

    Su Velykomis!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nuostabiai crazy tie australai, tai taip ir užsinori aplankyt tą šalį, kur gyvenimas suprantamas teisingai - kaip žaidimas, o ne kaip kančia :)

    AtsakytiPanaikinti