sekmadienis, balandžio 08, 2012

Su Velykomis!



Lai širdis prisipildo gaivumo ir džiaugsmo,
Kad diena ši šviesi, ir malonių pilna.
Lai spalvoti kaušiniai jums primeną gėrį -
Koks pasaulis gražus, kai mes mylime jį.



Lietuviams įprasta frazė "Su pavasario švente" čia netinka. Bet dažnas pasveikintų su "atgimimo", "prisikėlimo" švente.

Velykos Australijoje prasideda nuo penktadienio – čia Didysis Penktadienis yra laisva šventinė diena, kuri jau gyvuoja nuo senų laikų, kai dar anglai atsikėlė. Kokie konservatoriai, pagalvojau, bet kas gi nenorėtų laisvos dienos? Pavakary 15 val. visose krikščioniškose bažnyčiose vienu metu vyksta kryžiaus keliai. Per televizijas, atrodo, nieko daugiau ir nerodo, tik vaizdus iš bažnyčių.

Taigi, čia Velykos tradiciškai švenčiamos ir laisvomis dienomis paskelbiamos 4 dienos – Didysis Penktadienis; šeštadienis ne “raudonas” kalendoriuje, bet išeiginė ir taip; pirma ir antra Velykų dienos. Dauguma australų pasiima namelius ant ratų arba palapines, BBQ, ir keliauja su šeima prie ežeriukų, paplūdimių ar kalnų: labai akcentuojama, kad laisvos dienos duodamos pabūti būtent su savo vaikais, šeima. Sakyčiau, labai nesiskiria nuo lietuvių: pasitaikant ilgam savaitgaliui lietuviai irgi kaip pamišę lekia į miškus, prie ežerų ir bet kur kuo toliau nuo miesto. Čia taip per kiekvienas Velykas - penktadienį ir pirmadienį mieste kamščiai didžiausi.

Velykų proga australai valgo Hot Cross Bun – tokia “velykinė” minkštutėlė bandelė su būtinai ant jos užglaistytu kryžiumi. Kartais būna su razinomis. Labai skanu, tiesiog burnoj tirpsta. Ir štai taip atrodo originalas - 6 tarsi sulipdytos bandelės.
Žinoma, dabar atsiranda ir visokių "patobulinimų", kaip antai šokoladiniai. Tokie nėra originalūs, bet australams patinka. Asmeniškai mane nelabai vilioja paragauti.
Gaila, bet tradicinius margučius ištumia šokoladiniai – parduotuvės pilnos ne tik šokoladinių kiaušinių, bet ir kiškių bei bilbių. Bilbiai – tokie mažučiai naktimis lakstantys sterbliniai padarėliai, turintys “kiškio ausis”. Nežinau, kas jie tokie - kažkas panašaus į pelytes, bet taip jų nevadina.


Su kiekvienais metais vis populiarėja “velykiniai” bilbiai. 1993 metais buvo išleista pasaka apie tai, kaip bilbis padėjo išnešioti velykinius margučius seniui kiškiui (lyg ir apie tai, dar visos neperskaičiau). Kam įdomu, istorija patalpinta čia http://easterbilby.weebly.com/burras-story.html 




Šita pasaka buvo išleista pagelbėti fondui, skirtam išsaugoti šitiems mažiukams gyvnūnėliams, kurie nyko dėl nelygios konkurencinės kovos su paprastais kiškiais. Nuo to laiko vaikai taip pamėgo bilbius, kad praktiškai visai atleido kiškius nuo velykinės pareigos: “It is the night before Easter and Billy and his bilby friends are off to deliver the eggs around Australia. 'While emus slept and wallabies snored, the little bilbies tiptoed in the shadows, placing eggs here and there and up and down. They left eggs for kangaroos and kookaburras, koalas and cockatoos. Not waking anyone.”

Tikrai mielas padarėlis pasidarė. Iš smagiau, kad australai vertina savo gyvūnėlius ir stengiasi juos pamėgti visomis progomis.

Per Velykas vaikams prasideda dvi savaitės atostogų. Ir kiekvienam didesniam mieste atidaromos Royal Easter Show. Tai didžiulis renginys, į kurį suvažiuoja daug ūkininkų, kurie demonstruoja gyvūnus, konkuruoja dėl gražesnių vaisių ir daržovių lentynų, varžosi įvairiose kaimui reikalingų įgūdžių varžybose, kaip kas greičiau sukapos kelmą arba kas gražiau užsuks rimbą ir pokštels botagu. Vaikams smagiausia dalis – atrakcionai – jų čia pilna. Labai primena muges, kai vaikai eina suptis ant klasikinio rato. Tokie renginiai trunka apie dvi savaites. Kaip tik tol, kol vaikams atostogos, o tėvai eilinį kartą pakratytų kišenę – juk nepaliksi vaikų namuose be jokio užimtumo.


Aš šiais metais vėl bandžiau marginti kiaušinius su vašku. Kaip bebūtų, bet savi margučiai vistiek mieliausi.


Švenčiu klasikiniu stiliumi - prisivalgydamas. Tai žinoma nėra sveika, bet lietuviškai tai tikrai. O australiškai dar teks pribręsti ir perskaityti pasakas apie bilbius bent iki kitų Velykų :)

Su Šventėmis!

1 komentaras:

  1. O! Kaip tik po paskutinio pranešimo sugalvojau pažiūrėti kas gera/bloga Lietuvoj, ir kaip tik per delfi radau video apie tuos bilbius, kuriuos lietuviai pasirodo vadina bandikutais :) Ir iš viso, pasijutau lyg kažkas nušvilpė mano pasakojimą apie bandikutus, bet smagu, kad yra daug informacijos ir iš šio krašto.

    Video http://tv.delfi.lt/video/jX61Bcip/

    AtsakytiPanaikinti